Nils Olof Johansson och Brita Christina Nilsdotter

Nils Olof Johansson diagramMin Mormors Morfar och Mormor med familj.

Drängen Nils Olof Johansson från Tand Lockne och Brita Christina Nilsdotter från Solberg Brunflo gifter sig den 5 november 1871. Hon är gravid i sjunde månaden vid giftemålet. Paret bosätter sig i Tand. Den 10 november anges hon som inflyttad.

Nils Olof och Brita Christina omkring 1895 dvs han är ca 48 och hon ca 55 år gammal.

Nils Olof och Brita Christina omkring 1895 dvs han är ca 48 och hon ca 55 år gammal.

Nils Olov var född “oäkta” dvs utom äktenskapet. Hans mor gifter sig aldrig utan tjänar piga hos f d fältjägaren Olof Tall, torpare på Tand no 3. Hon kallas “Tall-Märta”. Där växer Nils Olof upp och stannar som dräng fram till han är 20 år. Då flyttar han och blir dräng ett år  på Tand no 3 hos bonden och änkemannen Johannes Ivarsson Fröjd vilken är hans far. Att “Fröjden” som han kallas är hans far bekräftas av en anteckning i husförhörslängden från 1867. Nils Olof är därefter dräng hos Johan Olof Linderström på Tand no 1 fram till giftermålet. Nils Olof är då 24 år.

Brita Christina är född och uppvuxen i Storviken Brunflo i ett torp under Ryttmästarbostället Wiken no 2. Hon har en tvillingsyster, fyra äldre bröder och en yngre bror. När hon är 15 år flyttar familjen till Solberg Brunflo där pappan köpt gård. Där bor hon fortfarande när hon gifter sig 1871 vid 31 års ålder. Hennes äldste bror Rasmund Wikman är då bonde på gården där också föräldrarna lever på födoråd.

Tre månader efter vigseln föds parets första dotter Märta Christina. Paret är då registrerade på Tand nr 1 men med en notering “på Fröjdens gård”. Två år senare föds sonen Johan Olof.

Omkring 1874 köper Nils-Olof faderns fjärdedel av Tand no 3:2 (gården var sämjodelad dvs det fanns inga officiella gränser men jag tror att andelen var ungefär hälften av nuvarande Tand 3:24). Fadern ”Fröjden” som är änkeman bor kvar som födorådstagare och här bor också hans mor ”Tall Märta” samt tre halvbröder.

Byggnader Tand 3-3 1840

Byggnader på fastigheterna 3:3 och 3:5 vid laga skifte 1840. Överlagrad på ekonomisk karta från 1967. De fem norra byggnaderna tillhörde 3:3 och Olof Månsson men inga av dessa finns kvar i dag. Jag har inte sett några uppgifter om vilka som ev fanns kvar när Nils Olof köper fastigheten 1877

Det arrangemanget håller inte länge för året efter säljer han till en av halvbröderna Per Magnus Johansson. I stället köper Nils Olof Tand 3:3 (ungefär nuvarande 3:32 och 3:33). Säljare är Erik Göransson och Gertrud Olofsdotter som köpt gården två år tidigare för 4400:- riksdaler av Olof Månsson som ägt den i trettio år. Enligt köpekontrakt sker detta 1875 men enligt lagfartsregistret 1877. Oavsett det exakta tillträdet innebär det att han tar över 1/4 av skattehemmanet Tand no 3 (Tand 3:3) med undantag av ett torp som sålts till Erik Lantz 1860. Priset är 3500:- kr plus ett livslångt födoråd till säljarna. Förutom gården ingår ”del i sågen samt mur, panna, häst och kärra”. Av den råg som skördas nästkommande sommar tillfaller hälften vardera säljare och köpare.

Som en del av överenskommelsen skall Nils Olof också uppföra en ny mur, nytt golv samt vedkistor och “pånotning” av två par fönster och tre par halvfönster till bryggstugubyggningen. Samt att till denna uppföra en kammare och inreda med golv och tak samt vedkistor och pånotning till två par fönster lika med innerkammaren på mangårdsbyggningen samt tre ordentliga dörrar. Detta bör vara klart inom nio månader. Det är här säljarna skall bo resten av sina liv.

Köparen ansvarar också för att färdigställa de krondiken som grävts över hemmansdelen samt den skuld som hör till detta. Säljaren får ta timmer för brädfodring av nya byggningen och hemforsla med hemmanets häst.

Födorådskontraktet som är en del av avtalet innebär att säljarna under hela sin livstid skall ha

  • -Föda vid bondens bord
  • -Till husrum hela Bryggstubyggningen med stall
  • -Utrymme i öfriga husen till nödigt behof
  • -Föda och skötsel för två får med afälder
  • -Ved och värme vinter som sommar (12 famn huggen ved, 3 fot lång)
  • -Skjuts till och från kyrkan samt andra nödiga ärenden
  • -En öm och anständig skötsel på vår afmattade ålderdom.

samt årligen

  • 1/2 tunna korn
  • 1/4 tunna råg
  • 10 lb (pund) smör
  • 10 lb ost
  • 10 lb fläsk
  • 5 lb missmör
  • 10 Llb (skålpund) långhö
  • Ett par s. k. halfstöflar wardera
  • 12 alnar lärft

Skulle inte bonden tillåta säljarna föda vid hans bord anges ytterligare en lång lista på förmåner som skall ge säljaren möjlighet att föda sig själv från gårdens resurser. Eftersom Erik och Gertrud endast är 56 respektive 62 år gamla kunde ju detta bli ett stort åtagande. Ingen kunde ju veta hur länge de skulle leva. (Det visar sig att de blir 81 respektive 95 år gamla)

IMG_1824_edited-1

Bild från ca 1936. Mangårdsbyggnaden till höger. Huset till vänster är kanske det brygghus som Nils Olof åtog sig att bygga till med en kammare och där födorådsfolket bodde. Huset till höger fortfarande kvar men är obebott och förfallet. Huset till vänster och de som syns i bakgrunden finns inte kvar

Det finns en del som talar för att köpet inte genomfördes förrän 1877. Bl a lagfartshandlingar och inteckningar men också ett lån på 2100:- kr som Nils Olof får av Erik Göransson det året. Detta är sannolikt en del av finansieringen av köpet. En inteckning i gården blir säljarens säkerhet för lånet på 2100:- kr och för födorådskontraktet. Ett lån på 1500:- som Erik Göransson haft och som Nils-Olof enligt kontraktet skall betala som en del av köpet betalas inte förrän den 4 April 1877 så även det tyder på att köpet inte var fullt genomfört förrän då. 1877 görs också en inteckning i gården som säkerhet för en 20-årig avverkningsrätt för Erik Byström i Hof, Hackås. Det var kanske härifrån som de resterande 1400:- kr för köpet av gården kom.

Förutom att driva gården och föda födorådstagarna har Nils Olof och Brita Christina en växande barnaskara att ta hand om. Under åren fram till 1884 tillkommer sex barn. De totalt åtta barnen föds under en period av 12 år och juni 1884 består familjen av

Föräldrarna

  • Nils Olof 36 år
  • Brita Christina 43 år

samt barnen

  • Märta Christina 11 år
  • Johan Olof 10 år
  • Brita Carolina 8 år
  • Nils Erik 7 år
  • Anna Lena 5 år
  • Gertrud Lisa 4 år
  • Margaretha Augusta 3 år
  • Ida Ottolina nyfödd

och födorådstagarna

  • Erik Göransson 63 år
  • Gertrud Olofsdotter 69 år

Yngsta dottern överlever dock inte sommaren. Hon dör 3 månader gammal i kikhosta.

Erik Göransson lånade som sagt ut 2100:- kr när han sålde gården 1877. Av någon anledning har han 1889 begärt att få lösa in skulden och Nils Olov har uppenbarligen inte kunnat betala. Erik begär då handräckning hos hovrätten för att driva in skulden. Nils Olof meddelas 16 januari 1890 ”av konungens befallningshavare” och får 21 dagars frist. Eftersom han ej svarat den 6 februari döms han ohörd att betala 2100:- kr plus ränta och 11:75 kr i rättskostnader. På något sätt löste han väl detta men jag har inte sett några uppgifter om hur det gick till.

Detta kort på familjen är förmodligen taget omkring 1895. Barnen från vänster: Gertrud Lisa, Brita Carolina, Nils Erik, Märta Kristina, Johan Olof, Anna Lena och Margareta Augusta (identifierade av Märta Jönsson 1980).

Detta kort på familjen är förmodligen taget omkring 1895. Barnen från vänster: Gertrud Lisa, Brita Carolina, Nils Erik, Märta Kristina, Johan Olof, Anna Lena och Margareta Augusta (identifierade av Märta Jönsson 1980).

Äldsta dottern Märta Christina blir med barn i augusti 1896. När hon är i 4’e månaden, i december anges hon som utflyttad till Näs socken och föder dottern Ida i maj 1897. Hon flyttar hem igen när Ida är 1 månad gammal. Det verkar som om Märta Christina fått lämna hemmet för att föda barnet. Men några uppgifter på var i Näs socken hon varit har jag inte kunnat hitta. Olof August Hansson från Haxäng erkänner faderskapet. Han är 21 år och har gjort värnplikten på Frösö Läger 1896, förmodligen under sommaren dvs då Märta Christina blir gravid. Trots att han erkänner faderskapet blir det inget giftemål förrän Märta Christina blir gravid igen tre år senare. De gifter sig tre veckor innan sonen Hans föds i maj 1901. Enligt kyrkboken är det först då hon flyttar till Haxäng. Fortsättningen på den historien har ett eget kapitel.

Brita Carolina är den första som flyttar hemifrån. I februari 1898 gifter hon sig med Nils Halvardsson från Rätan och flyttar dit. Där föds dottern Ingeborg i juni. Brita Carolina hade före giftemålet gått på småskoleseminariet. Utbildningen på 3 månader bekostades av en lärarinna i Tand, Gertrud Lisa Jönsdotter, som tyckte Brita Carolina var begåvad och passande för yrket. Hon undervisade sen i Rätan under ett par år. Andra barnet, Nils Alexis föds 1901.

Vi har nu nått februari 1902 och en svår tid för familjen. Under det närmaste året får Nils Olof begrava 3 döttrar, sin mor och födorådstagaren Erik. Tuberkulosen härjar och kommer att ta de tre döttrarna. Mamman dör av “ålderdomsavtyning” och Erik Göransson av magkräfta.

För att börja med Brita Carolina som dog 12 februari 1902 så har min mormor Märta Jönsson återberättat vad hon hört av sin mormor (Brita Carolinas mamma):

“Brita Carolina, hon var lärarinna i Rätan, mamma till Alexis som jag växte upp med, hon dog hemma (hos föräldrarna). De (hon och hennes man) kom med häst och vagn från Rätan och låg över i Tand på väg till doktor i Östersund. På vägen tillbaka låg de också över. Mormor berättade att de hade en gungstol och i den satt Brita Carolina medan mormor bäddade sängen. Men innan hon fick bäddat färdigt dog hon, sittande i gungstolen”. Hennes dotter Ingeborg är då 3 år och sonen Alexis 6 månader gammal.

Den 1 augusti dör Märta Christina också hon av tuberkulos. Hon dör i barnsäng en vecka efter att ha fött min mormor Märta. Familjen bodde i Haxäng by men hon dog i Lötbacken där hon sannolikt på grund av sjukdomen hölls lite avsides. Dottern Ida var då 5 år, sonen Hans 1 år och Märta nyfödd (1-2 månader för tidigt).

Den 19 september dör Margaretha Augusta hemma i Tand också hon av tuberkulos. Hon har nyss fyllt 21 år och efterlämnar en fästman.

Alla tre döttrarna begravdes vid Lockne kyrka. Gravarna finns inte kvar men skall enligt mormor Märta ha legat alldeles innanför ingången till kyrkogården.

27 november dör födorådstagaren Erik Göransson av magkräfta 80 år gammal. Hans hustru Gertrud lever kvar på gården ytterligare 7 år. Hon dör 1909, 95 år gammal.

10 januari 1903 dör så Nils Olofs mamma, Tall-Märta. Hon har de sista 10 åren levt som inhysehjon hos Olof Abraham Karlsson på Tand 3:24. Hon begravs 5 dagar senare den 16 januari men innan dess firas bröllop. Äldste sonen Johan Olov gifter sig med Brita Märta Petrusson, bondedotter i granngården. Förmodligen bor de också på gården ett par år innan de flyttar till Gåxskö

Nils Olof och Brita Christina, med hjälp av de kvarvarande döttrarna Anna Lena och Gertrud Lisa, blir nu fosterföräldrar till de barnbarn som blivit moderslösa. Alexis från Rätan kommer till dem i november 1903 då pappan tar med dottern Ingeborg, 5 år och emigrerar till USA. Systrarna Ida och Märta från Haxäng skrivs officiellt i Tand 1906 då deras far emigrerar till USA, de är då 9 respektive 4 år (brodern Hans växer upp hos en fosterfamilj i Haxäng). Men förmodligen har systrarna bott i Tand ända sedan 1902-1903. Anna Lena har berättat de tagit med Märta, som var liten och klen och inte kunde lära sig att gå, till en doktor i Kullstaberg och fått rådet att bada henne i salt vatten varje dag. Så gjorde de och efter idogt badande började hon gå vid tre års ålder.

Äldste sonen Johan Olov och Brita Märta får två barn, Anna Augusta och Olof Tyko (Olle Gottås) medan de bor i Tand. De flyttar omkring 1906 till Yxskaftkälen i Gåxsjö där de arrenderar en gård ägd av Gabriel Olofsson i Hammerdal. Där stannar de i åtta år fram till 1914.

Johan Olov och Brita Märta med barnen Augusta, Olof, Betty och Märta samt piga. Förmodligen 1912 då yngsta barnet Märta är 2 år. Året efter dör de båda äldsta döttrarna.

Johan Olov och Brita Märta med barnen Augusta, Olof, Betty och Märta samt piga. Förmodligen 1912 då yngsta barnet Märta är 2 år. Året efter dör de båda äldsta döttrarna.

Under dessa år föds ytterligare fem barn men av de sju barnen dör fem. Johan Edvin (1 månad) och Nils Peter (1 år) dör båda våren 1909 i kikhosta. De läggs i en gemensam kista som klövjas på häst till Hammerdal. Vägen dit var längre än till Gåxsjö kyrka men bättre så det lär vara orsaken till att de begravdes i Hammerdal. Vårvintern 1913 dör Anna Augusta (10 år) och Betty Kristina (6 år) av lungkatarr. Även de får en samtidig begravning i Hammerdal. Året efter, vid midsommar 1914 föds Nils Edvin. Han blir bara nio dagar gammal innan han dör av kramp. I december det året flyttar familjen tillbaka till Tand med de kvarvarande två barnen, Olof (9 år) och Märta (4 år)

Under samma period gifter sig de båda kvarvarande döttrarna. Gertrud-Lisa gifter sig 1910 med Axel Olofsson. De tar över hans fars gård Tand 3:23 och får fem barn från 1911 till 1921, Viktor, Vallentin, Vidar, Vendela och Valdemar. Anna gifter sig 1911 med Nils Lindborg som är delägare i grannfastigheten Tand 3:7 dvs hon flyttar ca 100m. De får ett barn, Ruth året efter.

Yngste sonen Nils Erik gifter sig 1914 med Elisabet Persson från Gähle i Näs socken och flyttar dit. De tar över hennes föräldragård och får där 6 barn mellan 1915 och 1922 Per, Anna, Betty, Brita, Lisbet och Nils. De två sistnämnda dör som spädbarn.

1914 har då alla barnen dött eller gift sig och flyttat. Kvar finns barnbarnen Alexis (13 år), Ida (17 år) och Märta (12 år). Äldste sonen Johan Olov med familj som flyttat hem från Yxskaftkälen får sitt sista barn Johan Edvin (John Gottås) året efter, 1915. Under den här perioden köper Nils-Olov Landz torpet, Tand 3:9 som tidigare hört till gården.

Fosterbarnen Alexis, Ida och Märta omkring 1914, här tillsammans med Idas och Märtas bror Hans (sittande).

Fosterbarnen Alexis, Ida och Märta omkring 1914, här tillsammans med Idas och Märtas bror Hans (sittande).

1 maj 1916 köper Johan Olov gården av föräldrarna för 7000 kr. Han lånar samtidigt 2400 kr av fadern. Föräldrarna får, enligt ett födorådskontrakt, som görs upp samtidigt bo kvar i en uppförd undantagsstuga med tillhörande 1600 kvadratmeter jord och erhåller årligen

  • 4 tunnor korn
  • 3/4 tunna råg
  • utsättning av 1 tunna potatis
  • utsådd av 1/8 tunna ärtor
  • 400 kg långhö
  • föda för 2 kor och 2 får
  • 6 famnar torr kastved
  • samt ”en öm och vårdande skötsel på ålderdomen”

Jag är osäker på vem som bodde var under de följande åren men enligt vad som sagts av mormor tror jag att Nils Olof och Brita Christina samt fosterbarnen bodde i mangårdsbyggnaden. Men var låg födorådsstugan? Och var bodde Johan Olof med familj?

1920 köper sonen Johan Olof också Tand 3:9, Landz torpet av fadern. Samma år skrivs fostersonen Alexis hos Anna och Nils Lindborg. Alexis, nu 19 år har innan dess fått flytta till sin omgifte far  i Rätan ett par gånger men uppenbarligen inte trivts och återvänt till Tand varje gång.

I januari 1922 dör Nils Olof, 74 år gammal. Bouppteckning och arvskifte sker ett halvår senare där boets tillgångar på ca 14 000 kr (ca 350 000 i dagens penningvärde), det mesta i kontanta medel och fordringar, fördelas med ca:

  •  7000 kr till änkan
  •  390 kr var till avlidna dottern Märta Kristinas barn, Ida, Hans Olof o Brita Märta
  •  1170 kr till sonen Johan Olof gift med Brita Märta
  •  580 kr var till avlidna dottern Brita Karolinas barn, Ingeborg o Nils Alexis
  •  1170 kr till sonen Nils Erik gift med Lisa Persson
  •  1170 kr till dottern Anna Lena gift med Nils Lindborg
  •  1170 kr till dottern Gertrud Lisa gift med Axel Olsson

April 1923 emigrerar fosterdottern Ida till sin far i Seattle USA. Kvar finns nu bara Brita Christina och fosterdottern Märta. Hon kommer att sköta om sin mormor i ytterligare 6 år innan hon avlider i ”marasum senilis” dvs ålderdomsavtyning i oktober 1929.

Sista fotot på Märta Christina? Kanske hennes 85-årsdag 1925?

Sista fotot på Märta Christina? Kanske hennes 85-årsdag 1925?

Bouppteckning förrättas i november och “boet uppgavs med en edlig förpliktelse av Brita Märta Olsson samt den aflidnas förmyndare hemmans-ägaren Nils Erik Persson i Tand”.  Arvsskifte förrättas i september 1930.  Behållningen på 6316:86 kr fördelas mellan barnen Johan Olof, Nils Erik i Gähle, Anna Lena Lindborg, Gertrud Lisa Olsson och barnen till avlidna barnen Märta Christina (Ida, Hans, Märta) och Brita Carolina (Ingeborg, Alexis).