Nils Olof Johansson och Brita Christina Nilsdotter

Nils Olof Johansson diagramMin Mormors Morfar och Mormor med familj.

Drängen Nils Olof Johansson från Tand Lockne och Brita Christina Nilsdotter från Solberg Brunflo gifter sig den 5 november 1871. Hon är gravid i sjunde månaden vid giftemålet. Paret bosätter sig i Tand. Den 10 november anges hon som inflyttad.

Nils Olof och Brita Christina omkring 1895 dvs han är ca 48 och hon ca 55 år gammal.

Nils Olof och Brita Christina omkring 1895 dvs han är ca 48 och hon ca 55 år gammal.

Nils Olov var född “oäkta” dvs utom äktenskapet. Hans mor gifter sig aldrig utan tjänar piga hos f d fältjägaren Olof Tall, torpare på Tand no 3. Hon kallas “Tall-Märta”. Där växer Nils Olof upp och stannar som dräng fram till han är 20 år. Då flyttar han och blir dräng ett år  på Tand no 3 hos bonden och änkemannen Johannes Ivarsson Fröjd vilken är hans far. Att “Fröjden” som han kallas är hans far bekräftas av en anteckning i husförhörslängden från 1867. Nils Olof är därefter dräng hos Johan Olof Linderström på Tand no 1 fram till giftermålet. Nils Olof är då 24 år.

Brita Christina är född och uppvuxen i Storviken Brunflo i ett torp under Ryttmästarbostället Wiken no 2. Hon har en tvillingsyster, fyra äldre bröder och en yngre bror. När hon är 15 år flyttar familjen till Solberg Brunflo där pappan köpt gård. Där bor hon fortfarande när hon gifter sig 1871 vid 31 års ålder. Hennes äldste bror Rasmund Wikman är då bonde på gården där också föräldrarna lever på födoråd.

Tre månader efter vigseln föds parets första dotter Märta Christina. Paret är då registrerade på Tand nr 1 men med en notering “på Fröjdens gård”. Två år senare föds sonen Johan Olof.

Omkring 1874 köper Nils-Olof faderns fjärdedel av Tand no 3:2 (gården var sämjodelad dvs det fanns inga officiella gränser men jag tror att andelen var ungefär hälften av nuvarande Tand 3:24). Fadern ”Fröjden” som är änkeman bor kvar som födorådstagare och här bor också hans mor ”Tall Märta” samt tre halvbröder.

Byggnader Tand 3-3 1840

Byggnader på fastigheterna 3:3 och 3:5 vid laga skifte 1840. Överlagrad på ekonomisk karta från 1967. De fem norra byggnaderna tillhörde 3:3 och Olof Månsson men inga av dessa finns kvar i dag. Jag har inte sett några uppgifter om vilka som ev fanns kvar när Nils Olof köper fastigheten 1877

Det arrangemanget håller inte länge för året efter säljer han till en av halvbröderna Per Magnus Johansson. I stället köper Nils Olof Tand 3:3 (ungefär nuvarande 3:32 och 3:33). Säljare är Erik Göransson och Gertrud Olofsdotter som köpt gården två år tidigare för 4400:- riksdaler av Olof Månsson som ägt den i trettio år. Enligt köpekontrakt sker detta 1875 men enligt lagfartsregistret 1877. Oavsett det exakta tillträdet innebär det att han tar över 1/4 av skattehemmanet Tand no 3 (Tand 3:3) med undantag av ett torp som sålts till Erik Lantz 1860. Priset är 3500:- kr plus ett livslångt födoråd till säljarna. Förutom gården ingår ”del i sågen samt mur, panna, häst och kärra”. Av den råg som skördas nästkommande sommar tillfaller hälften vardera säljare och köpare.

Som en del av överenskommelsen skall Nils Olof också uppföra en ny mur, nytt golv samt vedkistor och “pånotning” av två par fönster och tre par halvfönster till bryggstugubyggningen. Samt att till denna uppföra en kammare och inreda med golv och tak samt vedkistor och pånotning till två par fönster lika med innerkammaren på mangårdsbyggningen samt tre ordentliga dörrar. Detta bör vara klart inom nio månader. Det är här säljarna skall bo resten av sina liv.

Köparen ansvarar också för att färdigställa de krondiken som grävts över hemmansdelen samt den skuld som hör till detta. Säljaren får ta timmer för brädfodring av nya byggningen och hemforsla med hemmanets häst.

Födorådskontraktet som är en del av avtalet innebär att säljarna under hela sin livstid skall ha

  • -Föda vid bondens bord
  • -Till husrum hela Bryggstubyggningen med stall
  • -Utrymme i öfriga husen till nödigt behof
  • -Föda och skötsel för två får med afälder
  • -Ved och värme vinter som sommar (12 famn huggen ved, 3 fot lång)
  • -Skjuts till och från kyrkan samt andra nödiga ärenden
  • -En öm och anständig skötsel på vår afmattade ålderdom.

samt årligen

  • 1/2 tunna korn
  • 1/4 tunna råg
  • 10 lb (pund) smör
  • 10 lb ost
  • 10 lb fläsk
  • 5 lb missmör
  • 10 Llb (skålpund) långhö
  • Ett par s. k. halfstöflar wardera
  • 12 alnar lärft

Skulle inte bonden tillåta säljarna föda vid hans bord anges ytterligare en lång lista på förmåner som skall ge säljaren möjlighet att föda sig själv från gårdens resurser. Eftersom Erik och Gertrud endast är 56 respektive 62 år gamla kunde ju detta bli ett stort åtagande. Ingen kunde ju veta hur länge de skulle leva. (Det visar sig att de blir 81 respektive 95 år gamla)

IMG_1824_edited-1

Bild från ca 1936. Mangårdsbyggnaden till höger. Huset till vänster är kanske det brygghus som Nils Olof åtog sig att bygga till med en kammare och där födorådsfolket bodde. Huset till höger fortfarande kvar men är obebott och förfallet. Huset till vänster och de som syns i bakgrunden finns inte kvar

Det finns en del som talar för att köpet inte genomfördes förrän 1877. Bl a lagfartshandlingar och inteckningar men också ett lån på 2100:- kr som Nils Olof får av Erik Göransson det året. Detta är sannolikt en del av finansieringen av köpet. En inteckning i gården blir säljarens säkerhet för lånet på 2100:- kr och för födorådskontraktet. Ett lån på 1500:- som Erik Göransson haft och som Nils-Olof enligt kontraktet skall betala som en del av köpet betalas inte förrän den 4 April 1877 så även det tyder på att köpet inte var fullt genomfört förrän då. 1877 görs också en inteckning i gården som säkerhet för en 20-årig avverkningsrätt för Erik Byström i Hof, Hackås. Det var kanske härifrån som de resterande 1400:- kr för köpet av gården kom.

Förutom att driva gården och föda födorådstagarna har Nils Olof och Brita Christina en växande barnaskara att ta hand om. Under åren fram till 1884 tillkommer sex barn. De totalt åtta barnen föds under en period av 12 år och juni 1884 består familjen av

Föräldrarna

  • Nils Olof 36 år
  • Brita Christina 43 år

samt barnen

  • Märta Christina 11 år
  • Johan Olof 10 år
  • Brita Carolina 8 år
  • Nils Erik 7 år
  • Anna Lena 5 år
  • Gertrud Lisa 4 år
  • Margaretha Augusta 3 år
  • Ida Ottolina nyfödd

och födorådstagarna

  • Erik Göransson 63 år
  • Gertrud Olofsdotter 69 år

Yngsta dottern överlever dock inte sommaren. Hon dör 3 månader gammal i kikhosta.

Erik Göransson lånade som sagt ut 2100:- kr när han sålde gården 1877. Av någon anledning har han 1889 begärt att få lösa in skulden och Nils Olov har uppenbarligen inte kunnat betala. Erik begär då handräckning hos hovrätten för att driva in skulden. Nils Olof meddelas 16 januari 1890 ”av konungens befallningshavare” och får 21 dagars frist. Eftersom han ej svarat den 6 februari döms han ohörd att betala 2100:- kr plus ränta och 11:75 kr i rättskostnader. På något sätt löste han väl detta men jag har inte sett några uppgifter om hur det gick till.

Detta kort på familjen är förmodligen taget omkring 1895. Barnen från vänster: Gertrud Lisa, Brita Carolina, Nils Erik, Märta Kristina, Johan Olof, Anna Lena och Margareta Augusta (identifierade av Märta Jönsson 1980).

Detta kort på familjen är förmodligen taget omkring 1895. Barnen från vänster: Gertrud Lisa, Brita Carolina, Nils Erik, Märta Kristina, Johan Olof, Anna Lena och Margareta Augusta (identifierade av Märta Jönsson 1980).

Äldsta dottern Märta Christina blir med barn i augusti 1896. När hon är i 4’e månaden, i december anges hon som utflyttad till Näs socken och föder dottern Ida i maj 1897. Hon flyttar hem igen när Ida är 1 månad gammal. Det verkar som om Märta Christina fått lämna hemmet för att föda barnet. Men några uppgifter på var i Näs socken hon varit har jag inte kunnat hitta. Olof August Hansson från Haxäng erkänner faderskapet. Han är 21 år och har gjort värnplikten på Frösö Läger 1896, förmodligen under sommaren dvs då Märta Christina blir gravid. Trots att han erkänner faderskapet blir det inget giftemål förrän Märta Christina blir gravid igen tre år senare. De gifter sig tre veckor innan sonen Hans föds i maj 1901. Enligt kyrkboken är det först då hon flyttar till Haxäng. Fortsättningen på den historien har ett eget kapitel.

Brita Carolina är den första som flyttar hemifrån. I februari 1898 gifter hon sig med Nils Halvardsson från Rätan och flyttar dit. Där föds dottern Ingeborg i juni. Brita Carolina hade före giftemålet gått på småskoleseminariet. Utbildningen på 3 månader bekostades av en lärarinna i Tand, Gertrud Lisa Jönsdotter, som tyckte Brita Carolina var begåvad och passande för yrket. Hon undervisade sen i Rätan under ett par år. Andra barnet, Nils Alexis föds 1901.

Vi har nu nått februari 1902 och en svår tid för familjen. Under det närmaste året får Nils Olof begrava 3 döttrar, sin mor och födorådstagaren Erik. Tuberkulosen härjar och kommer att ta de tre döttrarna. Mamman dör av “ålderdomsavtyning” och Erik Göransson av magkräfta.

För att börja med Brita Carolina som dog 12 februari 1902 så har min mormor Märta Jönsson återberättat vad hon hört av sin mormor (Brita Carolinas mamma):

“Brita Carolina, hon var lärarinna i Rätan, mamma till Alexis som jag växte upp med, hon dog hemma (hos föräldrarna). De (hon och hennes man) kom med häst och vagn från Rätan och låg över i Tand på väg till doktor i Östersund. På vägen tillbaka låg de också över. Mormor berättade att de hade en gungstol och i den satt Brita Carolina medan mormor bäddade sängen. Men innan hon fick bäddat färdigt dog hon, sittande i gungstolen”. Hennes dotter Ingeborg är då 3 år och sonen Alexis 6 månader gammal.

Den 1 augusti dör Märta Christina också hon av tuberkulos. Hon dör i barnsäng en vecka efter att ha fött min mormor Märta. Familjen bodde i Haxäng by men hon dog i Lötbacken där hon sannolikt på grund av sjukdomen hölls lite avsides. Dottern Ida var då 5 år, sonen Hans 1 år och Märta nyfödd (1-2 månader för tidigt).

Den 19 september dör Margaretha Augusta hemma i Tand också hon av tuberkulos. Hon har nyss fyllt 21 år och efterlämnar en fästman.

Alla tre döttrarna begravdes vid Lockne kyrka. Gravarna finns inte kvar men skall enligt mormor Märta ha legat alldeles innanför ingången till kyrkogården.

27 november dör födorådstagaren Erik Göransson av magkräfta 80 år gammal. Hans hustru Gertrud lever kvar på gården ytterligare 7 år. Hon dör 1909, 95 år gammal.

10 januari 1903 dör så Nils Olofs mamma, Tall-Märta. Hon har de sista 10 åren levt som inhysehjon hos Olof Abraham Karlsson på Tand 3:24. Hon begravs 5 dagar senare den 16 januari men innan dess firas bröllop. Äldste sonen Johan Olov gifter sig med Brita Märta Petrusson, bondedotter i granngården. Förmodligen bor de också på gården ett par år innan de flyttar till Gåxskö

Nils Olof och Brita Christina, med hjälp av de kvarvarande döttrarna Anna Lena och Gertrud Lisa, blir nu fosterföräldrar till de barnbarn som blivit moderslösa. Alexis från Rätan kommer till dem i november 1903 då pappan tar med dottern Ingeborg, 5 år och emigrerar till USA. Systrarna Ida och Märta från Haxäng skrivs officiellt i Tand 1906 då deras far emigrerar till USA, de är då 9 respektive 4 år (brodern Hans växer upp hos en fosterfamilj i Haxäng). Men förmodligen har systrarna bott i Tand ända sedan 1902-1903. Anna Lena har berättat de tagit med Märta, som var liten och klen och inte kunde lära sig att gå, till en doktor i Kullstaberg och fått rådet att bada henne i salt vatten varje dag. Så gjorde de och efter idogt badande började hon gå vid tre års ålder.

Äldste sonen Johan Olov och Brita Märta får två barn, Anna Augusta och Olof Tyko (Olle Gottås) medan de bor i Tand. De flyttar omkring 1906 till Yxskaftkälen i Gåxsjö där de arrenderar en gård ägd av Gabriel Olofsson i Hammerdal. Där stannar de i åtta år fram till 1914.

Johan Olov och Brita Märta med barnen Augusta, Olof, Betty och Märta samt piga. Förmodligen 1912 då yngsta barnet Märta är 2 år. Året efter dör de båda äldsta döttrarna.

Johan Olov och Brita Märta med barnen Augusta, Olof, Betty och Märta samt piga. Förmodligen 1912 då yngsta barnet Märta är 2 år. Året efter dör de båda äldsta döttrarna.

Under dessa år föds ytterligare fem barn men av de sju barnen dör fem. Johan Edvin (1 månad) och Nils Peter (1 år) dör båda våren 1909 i kikhosta. De läggs i en gemensam kista som klövjas på häst till Hammerdal. Vägen dit var längre än till Gåxsjö kyrka men bättre så det lär vara orsaken till att de begravdes i Hammerdal. Vårvintern 1913 dör Anna Augusta (10 år) och Betty Kristina (6 år) av lungkatarr. Även de får en samtidig begravning i Hammerdal. Året efter, vid midsommar 1914 föds Nils Edvin. Han blir bara nio dagar gammal innan han dör av kramp. I december det året flyttar familjen tillbaka till Tand med de kvarvarande två barnen, Olof (9 år) och Märta (4 år)

Under samma period gifter sig de båda kvarvarande döttrarna. Gertrud-Lisa gifter sig 1910 med Axel Olofsson. De tar över hans fars gård Tand 3:23 och får fem barn från 1911 till 1921, Viktor, Vallentin, Vidar, Vendela och Valdemar. Anna gifter sig 1911 med Nils Lindborg som är delägare i grannfastigheten Tand 3:7 dvs hon flyttar ca 100m. De får ett barn, Ruth året efter.

Yngste sonen Nils Erik gifter sig 1914 med Elisabet Persson från Gähle i Näs socken och flyttar dit. De tar över hennes föräldragård och får där 6 barn mellan 1915 och 1922 Per, Anna, Betty, Brita, Lisbet och Nils. De två sistnämnda dör som spädbarn.

1914 har då alla barnen dött eller gift sig och flyttat. Kvar finns barnbarnen Alexis (13 år), Ida (17 år) och Märta (12 år). Äldste sonen Johan Olov med familj som flyttat hem från Yxskaftkälen får sitt sista barn Johan Edvin (John Gottås) året efter, 1915. Under den här perioden köper Nils-Olov Landz torpet, Tand 3:9 som tidigare hört till gården.

Fosterbarnen Alexis, Ida och Märta omkring 1914, här tillsammans med Idas och Märtas bror Hans (sittande).

Fosterbarnen Alexis, Ida och Märta omkring 1914, här tillsammans med Idas och Märtas bror Hans (sittande).

1 maj 1916 köper Johan Olov gården av föräldrarna för 7000 kr. Han lånar samtidigt 2400 kr av fadern. Föräldrarna får, enligt ett födorådskontrakt, som görs upp samtidigt bo kvar i en uppförd undantagsstuga med tillhörande 1600 kvadratmeter jord och erhåller årligen

  • 4 tunnor korn
  • 3/4 tunna råg
  • utsättning av 1 tunna potatis
  • utsådd av 1/8 tunna ärtor
  • 400 kg långhö
  • föda för 2 kor och 2 får
  • 6 famnar torr kastved
  • samt ”en öm och vårdande skötsel på ålderdomen”

Jag är osäker på vem som bodde var under de följande åren men enligt vad som sagts av mormor tror jag att Nils Olof och Brita Christina samt fosterbarnen bodde i mangårdsbyggnaden. Men var låg födorådsstugan? Och var bodde Johan Olof med familj?

1920 köper sonen Johan Olof också Tand 3:9, Landz torpet av fadern. Samma år skrivs fostersonen Alexis hos Anna och Nils Lindborg. Alexis, nu 19 år har innan dess fått flytta till sin omgifte far  i Rätan ett par gånger men uppenbarligen inte trivts och återvänt till Tand varje gång.

I januari 1922 dör Nils Olof, 74 år gammal. Bouppteckning och arvskifte sker ett halvår senare där boets tillgångar på ca 14 000 kr (ca 350 000 i dagens penningvärde), det mesta i kontanta medel och fordringar, fördelas med ca:

  •  7000 kr till änkan
  •  390 kr var till avlidna dottern Märta Kristinas barn, Ida, Hans Olof o Brita Märta
  •  1170 kr till sonen Johan Olof gift med Brita Märta
  •  580 kr var till avlidna dottern Brita Karolinas barn, Ingeborg o Nils Alexis
  •  1170 kr till sonen Nils Erik gift med Lisa Persson
  •  1170 kr till dottern Anna Lena gift med Nils Lindborg
  •  1170 kr till dottern Gertrud Lisa gift med Axel Olsson

April 1923 emigrerar fosterdottern Ida till sin far i Seattle USA. Kvar finns nu bara Brita Christina och fosterdottern Märta. Hon kommer att sköta om sin mormor i ytterligare 6 år innan hon avlider i ”marasum senilis” dvs ålderdomsavtyning i oktober 1929.

Sista fotot på Märta Christina? Kanske hennes 85-årsdag 1925?

Sista fotot på Märta Christina? Kanske hennes 85-årsdag 1925?

Bouppteckning förrättas i november och “boet uppgavs med en edlig förpliktelse av Brita Märta Olsson samt den aflidnas förmyndare hemmans-ägaren Nils Erik Persson i Tand”.  Arvsskifte förrättas i september 1930.  Behållningen på 6316:86 kr fördelas mellan barnen Johan Olof, Nils Erik i Gähle, Anna Lena Lindborg, Gertrud Lisa Olsson och barnen till avlidna barnen Märta Christina (Ida, Hans, Märta) och Brita Carolina (Ingeborg, Alexis).

Olof August Hansson (English)

Olof August Hansson Diagram

April 20 1901 “the farmers son” Olof August Hansson from Haxäng and “the farmers daughter” Märta Christina Nilsdotter are married. The ceremony is held by pastor J. P. Hörnfeldet according to “both parties verbal consent”.  The customary probation, publicly announcing their intention to marry, is made at church service three sundays before, Mars 24 and 31 and April 14. Märta Christina is nine month pregnant at the ceremony and their son Hans Olof is born three weeks later, May 14.

The couple has already a child, Ida nearly three years old. Ida and her mother Märta Christina have (according to church records) lived at her parents farm in Tand. Olof August is recorded with his parents in Haxäng. But from the date of marriage they are both living in Haxäng.

1900? Märta Christina (Martin Olson Seattle)

1907? Seattle. Olof August. (Margit Svedberg)

Olof August father is dead since 8 years and at the farm lives his mother Elin Märta, his sister Anna Kristina and his brother Erik Arvid. His oldest sister Katarina Juliana, is married to “the tradesman” Jonas Hedman and together with their three children they lives here as well but moves later the same year to an other farm in Haxäng.

The farm is a quarter of the original Haxäng No 3 and is owned by the Olof August, his siblings and his mother in common. The other parts of Haxäng No 3 is in equal shares owned by the local sawmill (Locknesågen), Per Olof Olofsson and Sven Olof Magnusson. The latter a cousin to Olof August.

April 5 1902 the family request and also get the official ownership to the farm inherited from the father,  nine years before. The homestead is in total 3/4 acre and is divided with equal parts to the heirs. The youngest brother Erik Arvid is represented by Watchmaker Per Emanuel Petersson from Stensjö that has been the siblings trustee since the fathers death.

At the same time the mother, Elin Märta Mårtensdotter, is requesting a mortgage on the farm as security for a “födoråd”. The contract is giving her the right toreceive from the farm and its owner, each year, until her death:

  • 300 liters of barley
  • 100 liters rye
  • 400 liters of potato
  • 85 kg timothy hay
  • 4 kg of fresh pork
  • 1 pair of leather shoes
  • Winter and summer food for two sheep
  • Daily 3 liter full-cream milk delivered to the home
  • Access to half of the existing herb garden as well as necessary fertilizer
  • Dry and chopped wood delivered to the home as needed
  • Housing in the entire upper floor of main farm building, and adequate space in celler, baking and brewing house and storehouse
  • Right to transport in necessary matters such as to doctor, church attendance and transportation of grist to and from the mill

The brother Erik Arvid receives 150 kronor as part of the contract.

Haxäng 1941. Bakom flaggstången syns mangårdsbyggnaden där Olof August mamma huserade på övervåningen sina sista år. (huset revs 1944)

Haxäng 1941. The main farm building is seen behind the flagpost . Here lived Olof August mother on the upper floor until her death. (The house was teared down 1944)

The farm is later sold to the cousin and neighbor Sven Olof Magnusson who already owns a quarter of Haxäng No 3. He is registered owner 1904 but I’m not sure when it is actually done. I suppose the original plan was that Olof August should take over the farm but the tragic events 1902 changed this.

Olof August pregnant wife is sick in tuberculosis and July 26 1902 she gives birth to a daughter. The baby is born premature and is assumed not to live. Therefore she is “nöddöpt” that is “baptized in emergency”. The ceremony is conducted by the neighbor Brita Christina, wife of Sven Olof Magnusson. Witnesses are the son of the neighbor, Karl Olof and also Anna-Lena Nilsson from Tand, the sister of Märta Christina. The baby girl is named Brita Märta and this is later noted in the church records.

The reason for the premature birth is probably the tuberculosis. It is said her weight was only 800 gram and that she would fit in the palm of a hand. The first time she spent in a shoebox and was fed with sugar water. And many is said to have come to look at the small miracle.

The birth weight might be a bit exaggerated. Quote from Wikipedia “after pregnancy week 32 the baby can use its lungs without help despite a weight of only 1 to 1,5 kg”. In any case it was a miracle she survived at all.

6 days after Brita Märta birth, August 1, her mother dies in tuberculosis. She is only 31 years old. The tuberculosis has already killed two of her sisters, Brita Carolina in February and Margareta Augusta in July, 27 and 20 years old.

Two months after the wife’s death is the inventory list of her belongings recorded. The value of utensils, clothing, furniture, harness and cash is thoroughly noted. Total asset is 322 kr and 50 öre. After deduction of an auction depth (93.30) and burial cost (coffin, 10.-, shroud 3.- and burial 20.-) remains 196 kr and 75 öre. The inventory list is filed at the county court October 17.

January 23 1903 the inheritance is divided. The asset of approximately 200 kr is split with half to the widower and half to the children.

Erik Arvid, the younger brother of Olof August, receives late February a certificate stating he has the means to found a travel to America, including return travel. The certificate is signed by the chairman of the local council as well as his mother. He leaves later the same year (or perhaps during 1904). He receives citizenship in USA August 25 1905.

September 10 1905, the mother Elin Märta, dies 61years old. According to the auction record her belongings, to the value of 377 kr and 29 öre, was sold. Mars 21 1906 the inheritance is divided. Erik Arvid has come home from America so all are present when the total asset of 2854 kr and 32 öre is equally divided amongst the four children.

The farm, now owned by Sven Olof Magnusson, is sold to his son Sven August. He has been in America since 1901 but comes back home 1905 to marry Anna Selma Josefina Edholm from Änge. He has take the family name Lundstam and the homestead is hereafter called “Lundstams”. (The main building that probably is from 18th century is teared down 1944).

Olof August now plans with his brother to emigrate to America. The two daughters Ida and Märta, nine and three years old, are put in care with their grandparents in Tand and the son Hans, four years old, moves to the crofter Anders Jansson i Haxäng. The reason to why Hans is not moving to his grandparents is probably that they have also taken a cousin to the children, Nils Alexis Nilsson four years old, in care as well. He was the son of their daughter Brita Carolina, a teacher in Rätan, who also died in tuberculosis. Alexis father left for America in 1903.

In Mars 1906 Olof August leaves his three children and starts the travel to Seattle. He travels together with his brother Erik Arvid. According to Arvid’s travel documents, signed Mars 28, they leave Trondheim with boat to Hull England. From there by train to Liverpool and then by boat to Boston. From Boston to Seattle by train. The price for the journey is 318 kr. This includes food and accomodation. Olof August writes a letter to his daughters posted in Boston April 13. He writes that the travel over the Atlantic Ocean took 9 days. Departure from Trondheim must therefor have been on Mars 28 or shortly thereafter.

Brev från Olaf Hansson till döttrarna

There is a story told about Arvid that when he left Sweden the first time in 1903 he had not made his military service and that some day before he was to leave again in 1906 the police authority in Brunflo “Länsman” made preparations for his arrest. The order to execute this when to the deputy police “Fjärdingsman” Per Olof Olofsson in Haxäng. He was the neighbor of Olof August and he came over to Arvid and told he had the order to make an arrest and that he would do this next day. So they had to pack and leave during the night or early next day.  By horse carriage the went to Grytan which was the next train stop after Brunflo and from there left for Trondheim. “Länsman” is said to have searched the train in Brunflo.

A wery similar story is told about Albert in Bleka, that later married Olof August sister Ida. Albert left Sweden first time in 1908, 18 years old. He came back 1912 together with his brother Erik. He is also said to have received a message about arrest “tomorrow” and hastily left for Järpen and train to Trondheim.

Ida, Han och Märta ca 1916

Ida, Han och Märta ca 1916

Ida and Märta grows up in Tand. The children’s grandfather , Nils Olof Johansson dies in 1922 and the year after Ida, now 25 years old, emigrate to her father in Seattle. She has told her son Martin that she had to work for her aunts Gertru-Lisa and Ann-Lena. “thy where not kind to her”. Ida travels together with Anna Ottolina Alfredsson, 22 years old, also from Tand. There is a Per Mikael Persson, 44 years old, that is from the same farm and he emigrates about the same time and is probably traveling with the girls.

Ida marries in America with Albert Olofsson from Bleka. He is by the way her second cousin (their respective fathers where cousins).

Märta, 21 years old stays and takes care of her grandmother until her death 1929. She then marries Folke Jönsson from Tand.

The son Hans grows up in Haxäng and marries 1932 with Ingeborg Magnusson from Sundsjö. He has then already a son, Rune, born 1920. Hans was 1919 working as a clerk with the builders of the inland railroad. In Ytterhogdal, where the final part was built, he met Ada Vilhelmina Nyman. Both are 18 years old when Rune is born, spring 1920. Rune grew up in Flor Ytterhogdal.

Olof August Hansson

Olof August Hansson Diagram

20 April 1901 vigs i Lockne “hemmansegaresonen” Olof August Hansson från Haxäng och “hemmansegaredottern” Märta Christina Nilsdotter från Tand av pastor J. P. Hörnfeldt enl “bådas muntliga samtycke”. Vigsels föregås av sedvanlig lysning tre söndagar, 24, 31 Mars och 14 April. Vid vigseln är Märta Christina gravid i nionde månaden och föder sonen Hans Olof tre veckor senare den 14 maj.

Paret har redan ett barn, Ida snart tre år. Ida och modern Märta Christina har (enligt kyrkboken) bott i föräldrahemmet i Tand. Olof August har i sin tur varit skriven hos sin mor i Haxäng. Men från och med giftemålet skrivs båda i Haxäng.

Mormors Far Olof Hansson    Märta Christina (Martin Olson Seatle)

Olof Augusts far är död sedan 8 år och på gården, bor hans mor Elin Märta, hans syster Anna Kristina och bror Erik Arvid. Olof August äldsta syster Katarina Juliana, gift med handlare Jonas Hedman och deras 4 barn bor också här men flyttar sent samma år till Haxäng No 4.

Gården är en fjärdedel av Haxäng No 3 och ägs av sterbhuset efter fadern. Övriga tre delar av Haxäng 3 ägs till lika delar av Lockne Nya Sågverks AB, Hemmansägare Per Olof Olofsson och Hemmansägare Sven Olof Magnusson, den senare en kusin till Olof August.

5 April 1902 anhåller och får Olof August och hans mor och syskon lagfart på fastigheten Haxäng No 3 som ärvts efter faderns död 9 år tidigare. Skattehemmanet är på 3/4 tunnland och dessa (24/32) fördelas med 12/32 till modern och 3/32 till vardera av de 4 syskonen. Yngste brodern, Erik Arvid 18 år gammal, företräds av Urmakaren Per Emanuel Petersson i Stensjö som varit syskonens förmyndare sedan faderns död.

Samtidigt ansöker modern, Elin Mårtensdotter, om inteckning av den tillsammans med barnen gemensamt ägda fastigheten Haxäng 3 (1/8 mantal) som säkerhet för ett födorådskontrakt eftersom hon avser att sälja sin del av fastigheten. Kontraktet innebär att hon intill sin död är årligen berättigad till:

  • 300 liter korn
  • 100 liter råg
  • 400 liter potatis
  • 85 kg timotejhö
  • 4 kg färskt fläsk
  • 1 par läderskor
  • Vinter och sommarföda för två får
  • Dagligen 3 liter oskummad mjölk levererad till bostaden
  • Tillgång till hälften av den befintliga kryddgården samt erforderlig gödsel därtill
  • Torr och huggen ved levererad till bostaden efter behov
  • Husrum i mangårdsbyggnadens hela övervåning samt erforderliga utrymmen i källare, häbre, bak- och bryggstuga samt visthus
  • Rätt till skjuts i nögvändiga ärenden såsom för läkare, kyrkobesök och transport av mäld till och från kvarn

Olof August bror Erik Arvid erhåller 150 kr kontant som del av avtalet.

Haxäng 1941. Bakom flaggstången syns mangårdsbyggnaden där Olof August mamma bodde på övervåningen sina sista år. (huset revs 1944)

Hur det sen går till när fastigheten säljs vet jag inte men det är troligt att det dröjer till senare. Kusinen Sven Olof Magnusson som redan äger en fjärdedel av Haxäng No 3 anges som ägare av också denna fjärdedel någon gång före 1904. Planen var förmodligen att Olof August skulle ta över, men så blev det inte.

Olof August gravida hustru hade insjuknat i tuberkulos och födde den 26 Juli 1902 dottern Brita Märta dvs min Mormor. Hon är för tidigt född och antas inte överleva. Hon nöddöps därför samma dag av grannen Brita Kristina, hustru till Sven Olof Magnusson. Som faddrar står Sven Olof Magnussons son Karl Olof med hustru som också bor på gården samt Anna Lena Nilsson från Tand moderns syster (senare känd som “Anna Moster”).

Anledningen till den för tidiga födseln är förmodligen moderns tuberkulos. Flickan sägs ha vägt bara 800 gram och fått plats i en handflata. Märta överlever mot alla odds. Hon lär ha tillbringat den första tiden i en skokartong invid spisen och fötts på sockervatten. Många lär ha kommit för att titta på det lilla underverket.

Detta med födelsevikten får dock tas med en nypa salt. Enligt artikel i Wikipedia lär vi oss att: “Efter graviditetsvecka 32 klarar barnet att andas själv, trots sin litenhet (1-1,5 kg), då lungorna i allmänhet är tillräckligt mogna att andas med utan hjälp”. Hur som helst var det ett under att hon över huvud taget överlevde.

6 dagar efter Brita Märtas födelse, den 1 augusti, dör modern av tuberkulos, 30 år gammal. Sjukdommen har redan tagit livet av två av hennes systrar, Brita Carolina i Februari och Margareta Augusta i juli, 27 sepektive 20 år gamla.

Två månader efter hustruns död förrättas bouppteckning. 13 oktober nedtecknas noggrant värdet av husgeråd, kläder, möbler, kördon och kontanter. Totala tillgångarna är 322 kr och 50 öre. Efter avdrag för en aktionsskuld (93.30) och begravningskostnader (likkista 10.-, svepning 3.- och begravning 20.-) återstår 196 kr och 75 öre. 17 oktober inlämnas bouppteckningen till Häradsrätten vid lagtima ting i Brunflo tingslag.

Den 12 januari 1903 sker arvsskifte. De omyndiga barnen företräds av A.O.Stjärnström. Behållningen på ca 200 kr fördelas med hälften till “Enklingen” och hälften till de omyndiga barnen.

Den 28 februari får Olof Augusts bror, Erik Arvid, ett intyg, undertecknat av bl a Ordföranden i Lockne kommunalnämnd och sin mor, på att han har erforderliga tillgångar för att bekosta en resa till Förenta Staterna, såväl fram som återresa. Han ger sig av till Seattle under året eller möjligen under 1904 och erhåller medborgarskap i USA den 24 augusti 1905.

Den 10 september 1905 dör modern Elin Märta 61 år gammal. Enligt auktionsprotokoll från den 23 Oktober såldes lösegendom för ett värde av 377 kronor och 29 öre. Året efter den 21 Mars förättas arvsskifte. Alla fyra barnen är närvarande när stebhusets behållning på 2854 kronor och 32 öre fördelas lika dem emellan.

Gården som nu ägs av Sven Olof Magnussons tas över av hans son Sven August som varit i Amerika från slutet 1901. Han kommer tillbaka 1905 och gifter sig med Anna Selma Josefina Edholm från Änge. Han har tagit sig familjenamnet Lundstam och gården kallas hädanefter “Lundstams”. (Mangårdsbyggnaden som troligen stammar från 1700-talet rivs 1944)

Brodern Erik Arvid är hemma från Amerika pga moderns död får man förmoda. Nu görs planerna upp för att även Olof August skall emigrera. De två döttrarna Ida och Märta, nio och tre år gamla tas om hand av sin morfar och mormor i Tand och sonen Hans, 4 år, flyttar till torparen Anders Jansson i Haxäng. Att inte Hans också fick komma till mormor och morfar kan ha berott på att de redan tagit hand om kusinen Alexis, 4 år gammal, son till deras dotter Brita Carolina, småskolärarinna i Rätan, som också dött i tuberkulos. Alexis far, Nils Halvardsson emigrerade till Amerika i Juni 1903.

I mars 1906 lämnar Olof August sina tre barn och reser till USA tillsammans med brodern Arvid. Enligt Arvids färdhandlingar , påskrivna 28 Mars, lämnar man Trondhejm med båt till Hull i England. Därifrån med tåg till Liverpool och sen med båt till Boston. Därifrån med tåg till Seattle. Priset för resan, inklusive mat och husrum på vägen, var 318 kr. Olof August skriver ett brev på båten över atlanten som postas vid ankomsten till Boston 13 April. I brevet sägs att resan över atlanten tagit 9 dagar. Avresan från Trondhejm måste således ha skett 28 Mars eller kort därefter.

Brev från Olaf Hansson till döttrarna

Det berättas att Arvid när han lämnade Sverige första gången inte hade gjort sin värnplikt. Innan avresan 1906 fick fjärdingsman i Haxäng order av länsman i Brunflo att arrestera honom. Någon dag innan avfärd kom så fjärdingsmannen (grannen Per Olof Olofsson ägare till grannfastigheten) och meddelade att han skulle komma in och arrestera Arvid “i morgon”. På natten fick man därför snabbt ge sig av med häst och vagn. De åkte till Grytan och klev där på tåget till Trondhejm. Länsman lär ha genomsökt tåget på stationen före, i Brunflo, utan resultat.

Det berättas för övrigt en nästan identisk historia om Albert i Bleka, som senare gifte sig med Olof Augusts dotter Ida. Albert lämnade Sverige första gången 1908, 18 år gammal och kom tillbaka 1912 tillsammans med brodern Erik. Han lär då ha fått bud om arrestering “i morgon” och hastigt lämnat Bleka med hästskjuts till Järpen och tåg till Trondhejm.

Ida, Hans och Märta ca 1916

Ida, Hans och Märta ca 1916

1922 dör barnens morfar, Nils Olof Johansson i Tand och året efter i April 1923 emigrerar dottern Ida, nu 25 år, till faden i Preston Seattle. Hon har berättat för sonen Martin att hon fick arbeta hos mostrarna Gertru-Lisa och Anna-Lena. “dom var inte snälla med henne”. Samtidigt reser också en Anna Ottolina Alfredsson, 22 år, från Tand No 2. En Per Mikael Persson (44 år) också han från Tand No 2 reser troligen samtidigt och är måhända flickornas överrrock. Han stannar tre år och återvänder sen till fru och 2 barn, 5 och 11 år gamla. Ida gifter sig i USA med Albert Olofsson från Bleka som för övrigt är hennes syssling. (deras respektive fäder är kusiner)

Märta nu 21 år gammal stannar hos sin mormor och tar hand om henne till hennes död 1929 då hon gifter sig med Folke Jönsson från Tand.

Sonen Hans växer upp i Haxäng och gifter sig 1932 med Ingeborg Magnusson från Sundsjö. Han har då redan en son, Rune, född 1920. Hans arbetade 1919, nyss fyllda 18, som skrivbiträde vid bygget av inlandsbanan. I Ytterhogdal träffar han Ada Vilhelmina Nyman, också hon nyss fyllda 18. Båda är 18 år gamla när Rune föds på våren 1920. Han växer upp i Flor Ytterhogdal.