För att pappa hette det förstås.
Men varför blev det just Ahlander, eller Allander som det faktiskt står i mitt körkort.
- Pappa hette Nils Allan Allander
- Farfar hette Simon Allander
- Farfars far hette Per Simonsson Allander
- Farfars Farfar hette Simon Persson
Så det var Per Simonsson som kom på det där med Allander. Jag har frågat Pappa och Farfar men ingen visste var det kom ifrån. Förklaringen är nog att när den nya namnlagen kom kring sekelskiftet så infördes släktnamn även för vanligt folk, inte bara adel och präster. De flesta valde ju att fortsätta med fars i huset namn dvs det blev Svensson och Persson etc. Därmed försvann också beteckningen …dotter som ju inte var ett efternamn utan en beskrivning på släktskapet. Så var det ju för övrigt med mansnamnet också.
Så jag kunde ju lika gärna ha hetat Simonsson om inte Per hade kommit på Allander. Jag har letat men inte kunnat hitta några ledtrådar till varför han valde just Allander. Allander finns som släktnamn i äldre tid så namnet är inte uppfunnit av Per eller av andra som också tog detta som släktnamn. Per är ju uppväxt i Åse och kanske fanns det någon Allander på besök i Ytterån som gav honom idén. Det var ju en välfrekventerad bad och kurort på den tiden. Ytterån Plats är en del av den gård i Åse där Per finns bokförd. Här fanns Snickeri, Kvarn, Bageri, Vattensåg, Badinrättning och Läkarbostad. Per arbetade här och kom säker i kontakt med många. Här finns exempel på många släktnamn som t ex. Åmberg, Olander, Palmér, Liljedal, Berglund, Blomqvist, Gisslén, Witell, Åsell, Gyllenhammar, Qvarnström, Lindgren, Olander, Nordstrand, Kvist, Gärdin, Byström, Engblom, Unander, Wall, Fernlund, Sundin, Frid, Bardh, Nyfelt och Salin. Så i byn där han arbetade var sonnamnen i minoritet. Något ganska ovanligt om man jämför med hur det såg ut i bondbyarna. Även Pers bror, Håkan Simonsson, bor i Ytterån och tar sig den här tiden släktnamnet Borgsten.
Exakt när Per Simonsson tar sig namnet Allander är något osäkert. Första gången som namnet dyker upp är någon gång mellan 1880 och 1894. Det finns noterat i husförhörslängden som ett tillägg till namnet Per Simonsson. Möjligen sker detta i samband med giftermål och flytt till svärföräldrarna i Kluk i Maj-Juni 1894. I alla senare dokument är han angiven med namnet Per Simonsson Allander.
Så vi startade med Per Simonsson Allander och sex generationer söner senare så har vi då kommit fram till Odin Allander dvs min sonson.