Sammanfattning av Boken ”Släkten är Värst”

Jag har skrivit en bok. Tänkte jag skulle trycka upp den i ett lite större antal. För det behöver jag veta hur många som kan tänkas vara intresserade. Om jag får ihop 50 stycken så tror jag vi kan komma ner en bit under 250 kr per styck. Boken blir på ca 230 sidor i A5 format och med ett innehåll som beskrivs nedan. Eftersom det är en bok som man kan förvänta sig vilja spara en längre tid har jag räknat med att det blir en inbunden bok med hårda pärmar. Intresseanmälan genom en kommentar nedan (kommer inte att synas för andra). Inkludera gärna e-mail för vidare kontakter.

Min släktforskning tog för några år sedan en ny vändning. Då började jag hitta domstolsprotokoll där mina förfäder figurerar. Och kanske dina också. Det blev ett tjugotal historier som ger en inblick i hur folk i Jämtland hade det förr. Historier från 1600-talets början till sent-1800-tal.

Eftersom en stor del av materialet kommer från domböcker får man räkna med att några av de beskrivna personerna inte var guds bästa barn. Men det vägs upp av en del på det positiva också. Släktens svarta får var nog inte fler i den här släkten än i någon annan.

För att du ska få en uppfattning om vilka historier som berör just dina förfäder anges för varje kapitel vilken släktgren inblandade personer tillhör:

  • Folke Jönssons far – Emanuel (Mannel) Eliasson
  • Folke Jönssons mor – Vilhelmina (Mina) Eliasson f Johansdotter
  • Märta Jönssons far – Olof Hansson
  • Märta Jönssons mor – Märta Kristina Hansson f Nilsdotter
  • Simon Allanders far – Per Simonsson Allander
  • Simon Allanders mor – Anna Allander f Kristoffersdotter
  • Märta Allanders far – Nils Lans
  • Märta Allanders mor – Kerstin Lans f Jonasdotter

Dessa 20 historier fördelar sig så här:

3 Mosebok, 20 kap. vers 11
1720 – En överraskande födsel. När det blir känt vem fadern är så blir det extra ordinarie ting. Inte bra… Förfäder till både Märta Jönssons far och mor.

Slagsmål på byvägen
1755 – Handelsbetjänten Harvelin blir överfallen på landsvägen mellan Tand och Byn i Lockne socken. Gärningsmännen är dessvärre förfäder till Folke Jönssons mor.

Svartlutkäringa
1683 – Kvinnan ifråga omtalad intill denna dag i Tand. Lär ha dränkt sig i gårdsbrunnen av sorg och bedrövelse efter att först ha bränt ner sitt hus. Skrönan har ett uns av sanning om denna förmoder till både Folke Jönssons mor och Märta Jönssons far.

En tjuv med tapperhetsmedalj
1808-1828 – Om man begår upprepade stölder blir det straffarbete på fästning. Lärde känna Lassemaja.  En förfader till Märta Allanders mor.

Silvertrådsknapparna
1677 – Danmark anfaller med norska trupper. Svenskarna får ge sig och under tumultet därefter tar de norska dragonerna för sig av de värdesaker de kan hitta. En förmoder till både Folke Jönssons far och Märta Jönssons mor blir oförskyllt inblandad.

Trumslagare Trumberg
1793-1828 – Ett barnhusbarn i Stockholm som hamnar hos fosterföräldrar i Jämtland. En förfader till Folke Jönssons far.

Haxängdoktorn
1834-1893 – Märta Jönssons farfar.

Vem stal kyrkokassan
1695-1705 – En klockare och ett par kyrkvärdar i Lockne i en tio år lång process. Förfäder till både Folke jönssons mor och Märta Jönssons mor.

Förstenbergs svärmor
1730 – En suput till man som levt illa med sin hustru och svärmoder. Blir ett hårt straff för denne förfader till Folke Jönssons far.

Människohandel
1705-1711 – Ett kopierat brev är upprinnelsen till en historia som slutar i ett regält råkurr på en skogsväg i Näskott socken. En förfader till Märta Allanders far och perifert till Simon Allanders far.

Äkta kärlek, oäkta barn
1685 – en otrohetsaffär där mannen får samvetskval och vill ha sitt straff. Kvinnan nekar in i det sista…. En förmoder till Folke Jönssons mor och Märta Jönssons far.

Gick i ide
1730 – En dödsruna om en bonde som blev vintertrött. En förfader till Simon Allanders mor.

Fick henne till sist
1793-1809 – Han fick inte gifta sig för styvmodern men flera år senare så… En förfader till Simon Allanders far

Ryttarens smör
1672 – Hon skulle transportera en bytta smör från fäbodarna men allt kom inte fram. Små saker kan leda till svår misshandel. Förfader till Simon Allanders far inblandad.

Blodskam?
1687 – Ett rykte eller sanning? Hade han lägrat sin systerdotter? Hon är en förmoder till Simon Allanders far.

Pinligen sträckt och förhörd
1611 – En dansk undersåte och son till prästen i Brunflo skickas till Sverige strax innan krigsförklaringen på kungligt uppdrag. Han kommer inte tillbaka på några år…. Söker flera gånger ersättning från danske kungen…. En förfadertill både Märta Jönssons far och mor.

Bröllop och Brandstod
1733, 1750 – Händelser i Myckelåsen. Flera förfäder till Märta Allanders mor.

En fläckig ko
En stackars luffare som rör sig i både Jämtland och Helsingland. Sen även i Noge där  hans samvete når upp honom… En mycket svag koppling till släkten. Berör en förfader till Märta Jönssons mor.

Fick nog av bara bröst
1730. En hovkonterfejare i Stockholm. Skapat rubriker i nutid. Son till en Tysk invandrad guldsmed och förfader till Folke Jönssons far.

Fröjden
1849. Han har numera med hjälp av DNA bevisats vara far till det oäkta barnet Nils Olof, Märta Jönssons morfar. En soldat som i unga år var lite obetänksam vilket renderade honom en fängelsevistelse.

Dödsrunor
Ett urval dödsrunor som skrivits i begravningsboken. För att visa på de släktingar som inte förekommer i domböckerna och som med flit och stark gudstro ärligen tagit sig igenom livet…. De flesta är från Simon och Märta Allanders förfäder pga att prästerna i Alsen och Offerdal varit duktiga på att skriva dödsrunor.

Slutligen tre kapitel som beskriver mina föräldrars Nils och Gun-Britt Allanders samt deras föräldrars liv så som jag har kunna luska ut mha berättelser och arkivdokument. I dessa kapitel också en hel del äldre bilder samt flera flygfoton över gårdar och bostäder.

Som sagt. Är du intresserad så lämna en kommentar nedan….

Varför heter jag Ahlander?

För att pappa hette det förstås.

Men varför blev det just Ahlander, eller Allander som det faktiskt står i mitt körkort.

  • Pappa hette Nils Allan Allander
  • Farfar hette Simon Allander
  • Farfars far hette Per Simonsson Allander
  • Farfars Farfar hette Simon Persson

Så det var Per Simonsson som kom på det där med Allander. Jag har frågat Pappa och Farfar men ingen visste var det kom ifrån. Förklaringen är nog att när den nya namnlagen kom kring sekelskiftet så infördes släktnamn även för vanligt folk, inte bara adel och präster. De flesta valde ju att fortsätta med fars i huset namn dvs det blev Svensson och Persson etc. Därmed försvann också beteckningen …dotter som ju inte var ett efternamn utan en beskrivning på släktskapet. Så var det ju för övrigt med mansnamnet också.

Så jag kunde ju lika gärna ha hetat Simonsson om inte Per hade kommit på Allander. Jag har letat men inte kunnat hitta några ledtrådar till varför han valde just Allander. Allander finns som släktnamn i äldre tid så namnet är inte uppfunnit av Per eller av andra som också tog detta som släktnamn. Per är ju uppväxt i Åse och kanske fanns det någon Allander på besök i Ytterån som gav honom idén. Det var ju en välfrekventerad bad och kurort på den tiden. Ytterån Plats är en del av den gård i Åse där Per finns bokförd. Här fanns Snickeri, Kvarn, Bageri, Vattensåg, Badinrättning och Läkarbostad. Per arbetade här och kom säker i kontakt med många. Här finns exempel på många släktnamn som t ex. Åmberg, Olander, Palmér, Liljedal, Berglund, Blomqvist, Gisslén, Witell, Åsell, Gyllenhammar, Qvarnström, Lindgren, Olander, Nordstrand, Kvist, Gärdin, Byström, Engblom, Unander, Wall, Fernlund, Sundin, Frid, Bardh, Nyfelt och Salin. Så i byn där han arbetade var sonnamnen i minoritet. Något ganska ovanligt om man jämför med hur det såg ut i bondbyarna. Även Pers bror, Håkan Simonsson, bor i Ytterån och tar sig den här tiden släktnamnet Borgsten.

Exakt när Per Simonsson tar sig namnet Allander är något osäkert. Första gången som namnet dyker upp är någon gång mellan 1880 och 1894. Det finns noterat i husförhörslängden som ett tillägg till namnet Per Simonsson. Möjligen sker detta i samband med giftermål och flytt till svärföräldrarna i Kluk i Maj-Juni 1894. I alla senare dokument är han angiven med namnet Per Simonsson Allander.

Så vi startade med Per Simonsson Allander och sex generationer söner senare så har vi då kommit fram till Odin Allander dvs min sonson.